19 Δεκεμβρίου 2014

«Διοικητικές εκθέσεις για τους Βαλα(χ)άδες της Ανασελίτσας [Βοΐου] κατα την περίοδο 1912-1924», του Γιάννη Γκλαβίνα

Ο Γιάννης Γκλαβίνας δημοσιεύει εκθέσεις που συνέταξε ο υποδιοικητής Ανασελίτσας [Βοΐου], Γ. Χαρισίου το καλοκαίρι του 1922 και σάν κύριο στόχο είχαν να παρουσιάσουν την κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής.

Ο Χαρισίου, πέρα απο τις πληροφορίες για το οδικό δίκτυο, περιγράφει για κάθε χωριό που επισκέπτεται την εθνολογική και θρησκευτική σύνθεση, αναφέρεται στην ιστορία, καθώς και σε άλλα στοιχεία απο τη ζωή των κατοίκων.

Απο τα χωριά που επισκέπτεται ο Χαρισίου, το άρθρο αναφέρεται μόνο σε εκείνα όπου κατοικούσαν Βαλαχάδες (ή αλλιώς: Βαλαάδες), δηλαδή οι ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι.

Ενδεικτικά, ο Χαρισίου αναφέρεται στον αριθμό των κατοίκων, τον θρησκευτικό τους προσανατολισμό (σουνίτες ή μπεκτασήδες/μπεκτασλήδες), τον αριθμό των σπιτιών (οικιών), το αριθμό των μαθητών, την κατάσταση των κτισμάτων (σπιτιών & τζαμιού), το άν είναι εργατικοί, φιλήσυχοι ή συνεργάσιμοι, το άν εκτρέφουν ζώα και πόσα, τη σχέση τους με το ελληνικό κράτος και τους χριστιανούς γείτονές τους, και τέλος τον ρόλο που παίζουν οι μουσουλμανικές τοπικές αρχές (μουφτήδες, μουλάδες, χοτζάδες, ιμάμηδες).

Επίσης, αναφέρει άν υπάρχουν στοιχεία για το παλιότερο (χριστιανικό) θρήσκευμα των κατοίκων και σε τί κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια που καταστράφηκαν κατα τις εχθροπραξίες του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.










Ο χάρτης είναι του Γιώργου Τσότσου και σημειώνει τα χριστιανικά, μουσουλμανικά και μικτά χωριά των επαρχιών Ανασελίτσας και Γρεβενών.